Web Analytics Made Easy - Statcounter

باید اداره کشور را بر اساس تعقل، خردمندی و حکمت قرار داد. آنچه برای اداره یک کشور لازم است، حکمت است و اینها پیام کتاب «حکمت و حکومت» مهدی حائری یزدی است که متاسفانه این کتاب در بین نسل جوان غایب است.

گروه اندیشه:

بیستمین سالگرد درگذشت استاد مهدی حائری یزدی، دیروز، 27 آبان ماه، در محل دانشگاه الهیات دانشگاه تهران برگزار شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در این مراسم، دکتر مصطفی محقق داماد، استاد حقوقو دانشگاه شهید بهشتی و خواهرزاده مهدی حائری یزدی، محمود نیلی احمدآبادی، رئیس دانشگاه تهران، احمد باقری، رئیس دانشگاه الهیات، غلامرضا اعوانی، فیلسوف و استاد سابق گروه فلسفه دانشگاه شهید بهشتی، نجفقلی حبیبی، استاد دانشگاه، مهدی محقق، استاد دانشگاه و  رئیس سابق انجمن آثار و مفاخر فرهنگی و مدیر مؤسسه مطالعات اسلامی دانشگاه تهران ـ دانشگاه مک‌گیل و عضو پیوسته فرهنگستان زبان و ادب فارسی به همراه تعدادی از اساتید و دانشجویان حضور داشتند و در پایان این مراسم اساتیدی که پیش از این شاگرد استاد حائری بودند و در حفظ و نشر آثار او همت کردند، تقدیر شدند.

 

مهدی حائری یزدی

گفتنی است مهدی حائری یزدی، فقیه و فیلسوف شیعه ایرانی، استاد حوزه علمیه قم، دانشگاه تهران و دانشگاه‌های کانادا و آمریکا، نماینده آیت‌الله بروجردی در آمریکا و  نخستین سفیر ایران در آمریکا پس از انقلاب اسلامی بود.  مهدی حائری‌یزدی علاقه وافر به مباحث تطبیقی بین فلسفه اسلامی و فلسفه غرب داشته و با امتیازدهی بیشتر به برخی مباحث فلسفه اسلامی، تلاش کرده برخی معضلات معرفت‌شناختی یا وجودی فلسفه متعارف را حل کند. نقطه شروع این متفکر خردمند از مباحث فلسفه اسلامی قسمت «هستی‌شناسی» آن است که به‌زعم او از مشخصات بی‌همتای فلسفه اسلامی است که با آن قوت و شدت و دقت در نوع غربی مفقود بوده است. بنابراین حائری معتقد است که هستی‌شناسی خاص فلسفه اسلامی قادر خواهد بود بسیاری از معماهای منطقی یا عرفانی و فلسفی را بگشاید و فلسفه را به امری ساری و جاری حتی در مباحث گرانمایه شناختی و وجودی از جمله توجیه کثرت در وجود منبسط و نیز علقه‌های عرفانی همچون فنای فی‌الله و وحدت نهایی وجود تبدیل کند.

آیت الله سید مصطفی محقق داماد در این مراسم عنوان کرد: مرحوم حائری یزدی از یک جهت در این زمان کم نظیر و حتی بی‌نظیر است. زیرا او تنها فردی است که دوره حکمت اسلامی را نوشته و فلسفه اسلامی را تقریبا تکمیل کرده است.

وی گفت: پیش از میلاد حضرت مسیح(ع)، افلاطون (بزرگترین فیلسوف تاریخ در کنار استادش سقراط و شاگردش ارسطو که در سال ۴۲۷ قبل از میلاد مسیح به دنیا آمد) در کتاب خود به حکیم‌شاهی تاکید کرد؛ شرط اول حاکم، حکمت او است و در تمام کتاب‌های افلاطون تاکید به این نکته است که حکیم بودن، شرط کافی حاکم است.

استاد حقوق دانشکده حقوق با توضیح اینکه این تفکر در اسلام و مسیحیت نیز نشر پیداکرد، گفت: در بین بیشتر متفکران اسلامی چه شیعه و چه اهل تسنن که در زمینه حکومت قلم زدند، درباره شرایط حاکم بحث شده و هر کدام تعدادی شرط را بیان کردند. در شیعه تئوری انتصاب را شرط آوردند. اما استاد حائری در کتاب حکمت و حکومت با طرحی نو، معتقد است که باید درباره اینکه چگونه حکومت، کشور را اداره کند، سخن بگوییم و آنچه برای اداره یک کشور لازم است، حکمت است.

محقق داماد ادامه داد: به عبارتی باید اداره کشور را بر اساس تعقل، خردمندی و حکمت قرار داد و این پیام کتاب حکمت و حکومت است که متاسفانه این کتاب در بین نسل جوان غایب است.

رئیس گروه مطالعات اسلامی فرهنگستان علوم با اشاره به تالیف‌های استاد حائری افزود: پیش از این حکمت به حکمت نظری و حکمت عملی تقسیم می‌شد و تنها فردی که تقریبا در بخش حکمت نظری کتاب‌های ارزنده‌ای نوشت، استاد حائری بود.

این استاد دانشگاه از اینکه در ۲۰ سال گذشته هیچ جلسه و مراسم نکوداشتی برای استاد حائری برگزار نشد، گله کرد و گفت: این نقطه ضعف است و کاش کاری می‌کردیم تا توده جامعه به سمت خردورزی پیش می رفتند که متاسفانه بنده به عنوان یک طلبه کوچک اقرار می‌کنم در این زمینه موفق نبودیم ./ایرنا

منبع: ایران آنلاین

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت ion.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایران آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۸۳۴۴۲۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

دانشگاه‌ها از مسائل کشور جدا نشوند

به گزارش خبرنگار مهر، فرح حدیب ظهر دوشنبه در همایش افق تحول دانشگاه، اجلاسیه گروه کشوری معماری و شهرسازی در دانشکده فنی و مهندسی دانشگاه آزاد شاهرود با بیان اینکه دانشگاه نباید خود را از مسائل کشور جدا ببیند، تاکید کرد: مسائل کشور، چالش‌ها برای دانشگاه، می‌بایست مسائل حقیقی، واقعی و اصلی باشد.

وی با بیان اینکه تربیت فرهنگی، اخلاقی و هویتی دانشجویان از جمله دیگر مسائل مهم در نظام دانشگاهی کشورمان است، افزود: فراتر از مسئله تعلیم، باید تربیت با جهت گیری معنوی و اخلاقی و تلطیف روحی در کنار دمیدن روح احساس هویت در مجموعه جوان دانشجو از دیگر رسالت‌های دانشگاهی است که آن را دنبال می‌کنیم.

مدیرگروه کشوری گردشگری و میراث دانشگاه آزاد با اشاره به اینکه اعضای هیأت علمی دانشگاه آزادهای کشور سه دسته هستند گروهی هیأت علمی پیوسته هستند گروهی هیأت علمی وابسته و گروه دیگر مدرس یارها هستند که تحولی در حوزه کارکرد استاد و دانشگاه و دانشجو را دنبال می‌کنیم، تاکید کرد: در واقع ما دانشگاه را در سند تحولی جدید دانشگاه آزاد به عنوان سکوی دانایی می‌دانیم.

حدیب گفت: تحولی که دنبال می‌کنیم، حرکت از دانشگاه مدرک گرا که استاد بر اساس تعداد مقاله ارزیابی شود و دانشجو هم علاقمند به گرفتن مدرک باشد به سمت دانشگاه تعاملی یاد دهی، یادگیری، ارزش آفرین، دانایی و توانایی است.

وی با بیان اینکه گروه‌های معماری و شهرسازی به واسطه اینکه در سبک زندگی مردم تأثیرگذار هستند، از اهمیت بالایی برخوردار هستند، گفت: برای اینکه بتوانیم تأثیر فرهنگ ساز دانشگاه را داشته باشیم تلاش داریم که تعامل بین استاد به عنوان رابط با دانشجویان، گروه‌ها و دانشکدگان را تقویت کنیم.

مدیرگروه کشوری گردشگری و میراث با بیان اینکه ۸۷۶ هیأت علمی در رشته معماری و شهرسازی در دانشگاه آزاد کشور مشغول به تدریس و فعالیت علمی هستند، تاکید کرد: ۱۹۲ دانشگاه آزاد کشور رشته معماری و شهرسازی را دارد و در این رشته‌ها ۴۸ هزار دانشجو تحصیل می‌کنند همچنین سرانه هیأت علمی به دانشجویان ما در رشته معماری و شهرسازی ۵۶ نفر به یک عضو هیأت علمی است.

حدیب با بیان اینکه ۴۲ درصد اساتید معماری و شهرسازی دانشگاه آزاد کشور خانم و مابقی آقایان هستند، تاکید کرد: رشته معماری و شهرسازی دانشگاه آزاد در کشور، دارای شش استاد تمام، ۲۲ دانشیار و ۴۶۸ استاد یار است.

وی با بیان اینکه در گروه کشوری گردشگری و میراث دانشگاه آزاد مجلات بسیار خوبی نیز به لحاظ علمی داریم، تاکید کرد: ۱۴ مجله امروز در این رشته‌ها فعال هستند که از بین آنها چهار مورد مرتبط با علمی، پژوهشی وزارت علوم و مقالات آی اس سی هم می‌شوند و هشت مورد دیگر هم گرید آ دانشگاه آزاد را دارند و دانشجویان دکترای ما می‌توانند برای پیش دفاع‌ها و گرفتن مجوز دفاع از آنها استفاده کنند.

کد خبر 6098438

دیگر خبرها

  • ۳۵۰ هنرمند یزدی بیمه می‌شوند
  • اساس و پایه دانشگاه بر منزلت استاد نهادینه شده است
  • شهید مطهری مسیر حرکت جوانان را به سمت آموز‌های دینی سوق داد
  • فلسفه حضور استادان حوزه در دانشگاه، تأثیرگذاری فرهنگی و تربیتی است
  • تلاش دانشگاه آزاد برای تبدیل‌شدن به مرکز مهارتی
  • استادان نقش مهمی در پیشبرد اهداف فرهنگی و اقتصادی کشور دارند 
  • طرح دانشگاه حکمت بنیان در ۱۰ دانشگاه اجرایی شد
  • دانشگاه‌ها از مسائل کشور جدا نشوند
  • پذیرش ۵۳ درصدی دانشجو در مقطع دکتری به روش استادمحور
  • ادغام ۲۴۰ رشته محل دانشگاه آزاد در واحدهای بزرگ