Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «شبستان»
2024-05-08@23:27:13 GMT

​مرحوم حائری یزدی جامع الحکمتین عصر ما بود

تاریخ انتشار: ۳ دی ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۲۰۹۸۵۵۰

​مرحوم حائری یزدی جامع الحکمتین عصر ما بود

چهره ماندگار فلسفه با اشاره به آثار و سیره علمی مرحوم مهدی حائری یزدی گفت: او جامع الحکمتین عصر ما بود.

به گزارش خبرنگار گروه اندیشه خبرگزاری شبستان، اولین نشست از سلسله نشست های یادبود استادان تاثیرگذار در اعتلای علمی-پژوهشی موسسه حکمت و فلسفه ایران، ویژه گرامیداشت استاد مهدی حائری یزدی، دوشنبه 3 دی ماه برگزار شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

 

در این نشست که در سالن اجتماعات موسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران برگزار شد، علاوه بر خانواده مرحوم مهدی حائری یزدی، آیت الله محقق داماد، رضا داوری اردکانی، غلامحسین ابراهیمی دینانی، غلامرضا اعوانی، عبدالحسین خسروپناه و جمعی دیگر از استادان و پژوهشگران حوزه فلسفه حضور داشتند.

 

«غلامحسین ابراهیمی دینانی»، طی سخنانی در این نشست با اشاره به فعالیت ها و زندگی شیخ عبدالکریم حائیری یزدی گفت: او موسس حوزه علمیه قم است، قبل از او سالیان دراز از زمان شیخ طوسی حوزه علمیه علما در نجف اشرف بود. یعنی در طول بیش از هزار سال، تا شیخ عبدالکریم که آمد و حوزه علمیه را در قم تاسیس کرد.

 

چهره ماندگار فلسفه ادامه داد:  مرحوم مهدی حائری، فرزند کوچکتر آن بزرگوار(شیخ عبدالکریم)  است و فرزند بزرگ اش مرحوم آقا مرتضی بود که من اگر آقا مرتضی را نمی دیدم شاید معنای قدیس بودن را نمی فهمیدم. انسانی به این صداقت در عمرم ندیدم و نخواهم دید.

 

وی در ادامه به بیان خاطره ای از فرزند مرتضی حائری یزدی پرداخت و گفت: محمدحسین فرزند مرتضی حائری بود و تازه ازدواج کرده بود، با همسرش رفتند حرم و خبر دادند به آقا مرتضی که محمدحسین با همسرش شانه به شانه و دو به دو رفتند حرم، آخوندی مثل آقا مرتضی بود و این جریان آن هم در قم عجیب بود، وقتی محمدحسین برگشت آقا مرتضی از او سوال کرد: شنیدم با خانم ات دو به دو و دوش به دوش حرم می روید. او پاسخ داد: بله آقا، پس می خواهی خانمم با دیگران برود؟ (خنده شدید حضار). و مرحوم گفته بود دیدم راست می گوید.

 

چهره ماندگار فلسفه در ادامه در مورد مرحوم مهدی حائری یزدی اظهار کرد: این مرد فیلسوف بود. فلسفه اسلامی را انصافا خوب می دانست. سال ها در آمریکا بود. البته آمریکا بودن اش هم از طرف آیت الله بروجردی بود که به آنجا رفت و مبلغ بود اما سال ها آنجا ماند و در دانشگاه های آمریکا حضور داشت، به زبان انگلیسی کاملا مسلط بود. اما آثارش را نه به انگلیسی نوشت و نه عربی، در حالی که اکثر علمای بزرگ ما به عربی نوشتند، ابن سینا، ملاصدرا، حتی علامه طباطبایی تفسیرش را به عربی نوشته است و البته رسم بود. اما هر انسانی به هر زبانی که علم را می آموزد به آن زبان راحت تر می نویسد. مرحوم حائری یزدی همواره فارسی می نوشت. آخوند قم بود و این قدر زیبا فارسی می نوشت.

 

ابراهیمی دینانی گفت: اینجا می خواهم وارد بحثی شوم که شاید خودم به آن چندان باور نداشته باشم، اینکه انسان به بیت خود افتخار کند، به یک معنی خوب است و به یک معنی وجه عقلی ندارد، بدون تردید دکتر مهدی حائری یزدی آقازاده است. فرزند شیخ عبدالکریم که فقیه بزرگی بود. او می توانست بگوید که من فرزند او بودم. امروز آقازاده هایی داریم و البته نمی خواهم وارد این بحث شوم. دکتر مهدی حائری یزدی نمی گفت من چه کسی هستم و به فامیل خودش افتخار نمی کرد چون بزرگی اش را به اینکه آقازاده بود نمی دانست. درس خوانده بود. از شاگردان دوره اول امام خمینی(ره) بود. سال ها در آمریکا بود اما بیکار ننشست. فعال بود .

 

وی با بیان اینکه مهدی حائری یزدی واقعا جامع الحکمتین بود، تصریح کرد: آثار زیادی ندارد اما آنچه که دارد قابل احترام است. این مرد بسیار مودب بود. اخلاقی بود. یکبار در یکی از کتاب هایش اشکالی پیش آمد و ما به ایشان جواب دادیم. من سوال کردم و به قدری محترمانه پاسخ داد که وصف ناشدنی است. البته اکنون هم از پاسخ آن زمان آن مرحوم قانع نشدم اما طرز رفتارش بسیار محترمانه بود، آقا زاده بود به معنای واقعی کلمه اما با آقازدگی زندگی نکرد.

 

این محقق تصریح کرد: مرحوم حائری یزدی فقه و اصول را خوب خوانده بود. در عصر ما بدون هیچ اغراق از او می توانیم به عنوان جامع الحکمتین نام ببریم؛ به فلسفه اسلامی بی اعتنا نبود. به عمق فلسفه اسلامی باور داشت ضمن آنکه مکاتب غربی را می دانست. امروز می بینم کسانی که می آیند و چه مزخرفاتی می گویند. واقعیت آن است که وقتی آدم فلسفه اسلامی را خوب نخواند، خواه ناخواه تحت تاثیر فلسفه غرب قرار می گیرد، فلسفه غرب بروزتر و روان تر است. کسی که خوب فلسفه اسلامی را نخوانده باشد بی اختیار جذب می شود.

 

ابراهیمی دینانی با اشاره به مساله مشاع که از سوی مرحوم مهدی حائری یزدی مطرح شد، گفت: این ذهن باز می خواهد که بگوید مساله مشاع مالکیت دولت را توجیه می کند، او چون فیلسوف بود توانست به این مساله برسد. مردی حکیم و فرهیخته بود.

 

وی ادامه داد: یزد مردم پرکاری دارد. می خواهم اینجا چیزی بگویم، در خیابان فقیر و گدا زیاد است، اگر کسی یک فقیر و گدا یزدی دیده بگوید. یزدی به ذات فعال است. در کار و قناعت و علم فعال است. فقهای بزرگی در یزد بودند و شیخ عبدالکریم یکی از آنها بود. سید محمد یزدی از بزرگ ترین فقها است.

 

این استاد فلسفه اسلامی تصریح کرد: من ناسیونالیست نیستم اما ایران را دوست دارم، همین که حوزه را که در طول تاریخ از زمان شیخ طوسی تا آن زمان در نجف بود، به قم آورد کار بزرگی انجام داد. هزار سال حوزه آنجا بود و شیخ عبدالکریم به قم آورد. ما ایرانی هستیم و حالا دیگر لازم نیست به نجف برویم. والله درس های قم هم کمتر از درس های نجف نیست و فقه و اصول حوزه قم کمتر از فقهای نجف نیستند. 

پایان پیام/248

منبع: شبستان

کلیدواژه: کانون های فرهنگی هنری مساجد خبرگزاری شبستان شب یلدا وحدت حوزه و دانشگاه هفته پژوهش ایران چهلمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی شیراز اردبیل موسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران غلامحسین ابراهیمی دینانی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت shabestan.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «شبستان» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۲۰۹۸۵۵۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

۴۳۰ حافظ یزدی در آزمون ملی اعطای مدرک تخصصی شرکت کردند

حجت الاسلام علیرضا نجیمی در گفتگو با خبرنگار مهر با بیان اینکه مرحله کتبی نوزدهمین آزمون ملی اعطای مدرک تخصصی به حافظان قرآن کریم در استان یزد همزمان با سراسر کشور در ۱۴ اردیبهشت برگزار شد، اظهار کرد: امسال ۴۳۰ نفر از حافظان قرآن کریم در استان یزد در رشته‌های حفظ ۱۰ و ۲۰ و ۳۰ جزء قرآن کریم در این دوره از آزمون شرکت کردند.

وی عنوان کرد: امسال نوزدهمین آمون اعطای مدرک تخصصی به حفاظ قرآن در چهار شهرستان یزد، مهریز، میبد و اردکان برگزار شد.

مدیرکل تبلیغات اسلامی استان یزد با اشاره به تلاش مسئولان قرآنی برای مهیاسازی بستر حفظ قرآن کریم در بین نسل جوان و نوجوان ابراز امیدواری کرد: این حافظان قرآن در آینده برای استان و مهین عزیزمان افتخار آفرین باشند.

نجیمی با بیان اینکه نتایج این آزمون ۲۲ خرداد از طریق سایت تلاوت اعلام خواهد شد، تصریح کرد: به قبول شدگان در رشته حفظ ۱۰ جزء مدرک درجه ۵ حفظ معادل مدرک دیپلم، به قبول‌شدگان در رشته حفظ ۲۰ جزء مدرک درجه ۴ معادل فوق دیپلم، همچنین به حافظان قبول شده در رشته حفظ کل قرآن کریم مدرک درجه سه تا یک معادل لیسانس تا دکترا اعطا می‌شود.

وی ادامه داد: در دوره‌های متوالی بیش از ۳ هزار نفر از حافظان قرآن کریم در استان یزد در این آزمون شرکت کرده و تاکنون ۴۰۳ مدرک تخصصی حفظ برای افراد قبول شده صادر شده است.

حضور چشمگیر نونهالان و نوجوانان در آزمون اعطای مدرک تخصصی

رئیس اداره تبلیغات اسلامی شهرستان یزد نیز در این رابطه اظهار کرد: طرح ارزیابی و اعطای مدرک تخصصی به حافظان قرآن کریم با حضور جمعی از آقایان و بانوان حافظ قرآن کریم در شهرستان یزد برگزار شد و حضور نونهالان و جوانان در این آزمون چشم‌گیر بود.

حجت‌الاسلام مهدی دادآفرین عنوان کرد: امیدوارم بتوانیم بیش از پیش در رشد و تعالی حفظ آیات قرآن کریم که از دغدغه‌های مهم مقام معظم رهبری و امام جمعه یزد است، قدم برداریم.

کد خبر 6097878

دیگر خبرها

  • نقد شهید مطهری به نسبیت اخلاقی علامه طباطبایی
  • ۳۵۰ هنرمند یزدی بیمه می‌شوند
  • نقد شهید مطهری به نسبیت اخلاقی علامه طباطبایی / از نظر مطهری دیدگاه علامه سر از نسبیت در می‌آورد و حد یقفی نخواهد داشت
  • مجتبی مطهری: اخلاق مقداری در جامعه ما افت کرده است/ مسعود ادیب: هم‌نسل‌های من از شهید مطهری دین‌داری و مسلمانی خود را آموختند/ ابوالقاسم فنایی: شهید مطهری سعی کردند از جاودانگی اخلاق دفاع کنند
  • آزادی زندانی ۶۱ ساله یزدی با کمک یک خانواده
  • اشلی یانگ: سبک مورینیو با فلسفه منچستریونایتد همخوانی نداشت
  • قتل مرد یزدی در خانه اش
  • برپایی همایش واقع‌گروی معرفتی در فلسفه اسلامی و چالش‌های پیش‌رو
  • ۴۳۰ حافظ یزدی در آزمون ملی اعطای مدرک تخصصی شرکت کردند
  • مجتهدی فلسفه غرب را در بستر تاریخ غربی و ایران آموزش می‌داد